China acuză „calea greșelii și a pericolului” pentru SUA, Marea Britanie și Australia. Proiectul Aukus produce nemulțumiri la Beijing

de: Dumitrescu Andrei
14 03. 2023

China a acuzat SUA, Marea Britanie și Australia că s-au angajat pe „calea greșelii și a pericolului”, ca răspuns la anunțul partenerilor Aukus privind un acord privind submarinele cu propulsie nucleară.

„Cea mai recentă declarație comună a SUA, Regatului Unit și Australiei demonstrează că cele trei țări, de dragul propriilor interese geopolitice, ignoră complet preocupările comunităților internaționale și se îndreaptă tot mai mult pe calea erorii și a pericolului”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în timpul unei conferințe de presă.

Acordul de mai multe miliarde de dolari, anunțat luni în timpul unei reuniuni a liderilor Aukus la San Diego, va furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară, într-un efort de a contracara ascensiunea Chinei în Indo-Pacific.

Comentariile purtătorului de cuvânt au fost făcute după ce misiunea chineză la ONU a postat pe Twitter o declarație în care acuză cele trei țări că alimentează o cursă a înarmării. Aceasta a spus că acordul este un „caz de manual de dublu standard”.

Biden respinge acuzația

Președintele SUA, Joe Biden, a respins acuzația, afirmând că submarinele vor fi „cu propulsie nucleară, nu cu armament nuclear”. Penny Wong, ministrul de externe al Australiei, a declarat că criticile chinezești „nu se bazează pe fapte”.

Biden a declarat că se așteaptă să vorbească în curând cu Xi Jinping – care a obținut recent un al treilea mandat de președinte al Chinei -, dar a refuzat să ofere detalii.

Marți, Wang a declarat că China nu dorește să „comunice de dragul de a comunica”, ci că ”partea americană ar trebui să vină cu sinceritate, cu acțiuni practice pentru a promova relațiile dintre China și SUA”.

Relațiile dintre China și SUA se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Diferite canale de comunicare, inclusiv dialogurile militare, au fost întrerupte de când Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, a vizitat Taiwanul în august, ceea ce a provocat furia Chinei.

În februarie, SUA au doborât un balon spion chinezesc suspectat că a plutit în spațiul aerian american. China a declarat că era un dispozitiv de monitorizare meteorologică care a deviat de la curs, dar SUA a respins această afirmație și a anulat o călătorie mult așteptată de Antony Blinken, secretarul de stat american, la Beijing.

SUA și aliații săi sunt din ce în ce mai îngrijorați de perspectiva lansării de către China a unui conflict cu Taiwanul, care ar fi catastrofal pentru cei 23 de milioane de locuitori ai insulei autonome și s-ar extinde în restul regiunii. Observatorii urmăresc îndeaproape semnele că armata chineză se pregătește pentru un astfel de atac. Luni, Xi a încheiat sesiunea parlamentară anuală a Chinei cu un discurs în care a promis că va transforma forțele armate chineze într-un „mare zid de oțel”.

Marți, ministerul de externe din Taiwan a declarat că „salută avansarea continuă a parteneriatului Aukus”, menționând că Taiwanul se află „în prima linie a luptei împotriva expansiunii autoritare”.

Biden a promis să răspundă militar dacă China invadează Taiwanul, dar dintre aliați, Australia ar fi prima care ar simți impactul unui conflict în Indo-Pacific.